Har du sikret dine registreringer med et password?

Svindlere har desværre adgang til at ændre i din virksomheds registreringer på Virk.dk og kan dermed forårsage skade. Det kan du let forhindre med et password.

Sommeren står for døren, og det betyder også sommerferie for virksomhedens ejere og medarbejdere. Fravær af nøglemedarbejdere og fravær af daglige rutiner øger desværre risikoen for, at svindlere får lettere ved at omgå virksomhedens kontroller. Det er ret udbredt, at en svindler sender mails til virksomhedens ansatte og udgiver sig for at være virksomhedens direktør for at få den ansatte til at overføre penge til svindlerens konto.

Hvis du driver din virksomhed i selskabsform, er en anden risiko, at en svindler kaprer dit selskab ved at ændre i de registrerede selskabsoplysninger i de offentlige registre og dermed får mulighed for at repræsentere selskabet. En svindler kan eksempelvis indsætte sig selv i selskabets ledelse, og dermed kan svindleren købe varer gennem selskabet og få lettere adgang til at hæve penge fra selskabets bankkonti.

Alle personer med et NemID kan som udgangspunkt ændre i virksomheders registreringer på Virk.dk. Det er selvfølgelig ulovligt at ændre i registreringer uden at have bemyndigelse, men muligheden foreligger, og dermed er der også en reel risiko for, at svindlere udnytter situationen. Hvis en svindler anvender et stjålet NemID til uberettiget at ændre i virksomhedens registreringer, er det meget vanskeligt at opklare, hvem der står bag.

Når der i Virk.dk sker registreringer på virksomhedens CVR-nummer, sender Erhvervsstyrelsen automatisk en besked til virksomhedens digitale postkasse. Hvis en person i virksomhedens ledelse eksempelvis bliver registreret ud af ledelsen, modtager personen også besked i sin personlige digitale postkasse. Men særligt i ferietider er der risiko for, at virksomhedens digitale postkasse ikke tjekkes særlig ofte, og derfor har svindlere større spillerum i sommermånederne.

Hvis du opdager, at der er foretaget uberettigede ændringer i din virksomheds registreringer, skal du kontakte Erhvervsstyrelsen hurtigst muligt. Du skal sende en mail til erh2@erst.dk, hvor du gør opmærksom på de uberettigede registreringer. Det kan også være en god ide at kontakte virksomhedens bank, Skattestyrelsen og politiet.

Password beskytter

Du kan oprette et password på Virk.dk, så kun personer med kendskab til passwordet kan foretage ændringer i virksomhedens registreringer. For at oprette et password, skal du være tegningsberettiget eller være administrator for virksomhedens NemID tilslutningsaftale.

Med et password minimerer du risikoen for, at svindlere foretager uberettigede registreringer på din virksomheds CVR-nummer. Du skal blot huske at oplyse passwordet til din revisor og din advokat, hvis du ønsker, at disse rådgivere også fremover kan foretage ændringer i virksomhedens registreringer.

 

Her kan du se Erhvervsstyrelsens vejledning til at oprette et password:

Undgå ulovlige og strafbare registreringer | erhvervsstyrelsen.dk