CEO-fraud

CEO-fraud

Rigspolitiet oplyser at højsæsonen for CEO-fraud er ferieperioder, hvor medarbejdere kan være afskåret fra jævnlig kontakt med hinanden. Så det er en god ide at minde hinanden om at være ekstra opmærksom i denne tid.

Hvad er CEO-fraud?

CEO-fraud går i sin enkelthed ud på at franarre en virksomhed eller forening oplysninger eller pengebeløb ved at udgive sig for at være virksomhedens direktør eller foreningens formand.

Bedrageriet foregår typisk via e-mail, hvor en gerningsperson sender en e-mail til f.eks. bogholderen i en virksomhed eller kassereren i en forening fra en e-mailadresse, der – på overfladen – ligner direktørens/formandens. Her vil gerningspersonen bede om at får overført et bestemt pengebeløb, ofte under indtrykket af at det haster.

Reagerer man på e-mailen vil gerningsmanden typisk følge op med en e-mail indeholdende de kontooplysninger, der ønskes overført penge til samt bede om at får tilsendt en kvittering for overførslens gennemførsel.

Kendetegn ved CEO-fraud e-mails

Følgende er kendetegn ved CEO-fraud e-mails (kilde: Rigspolitiet)

Personlig stilet. Gerningspersonen har gjort sit forarbejde og stilet e-mailen personligt med rigtigt navn.

Det haster. Gerningspersonen opstillet typisk en meget kort tidsfrist for overførslen, og vil ofte spørge om ofret har tid nu? Og om personen har mulighed for at overføre betalingen her og nu.

Udenlandsk beløb. Gerningspersonen vil typisk bede om beløb i udenlandsk valuta. Der er ofte tale om EURO eller Britiske pund.

Generelle vendinger. Gerningspersonen vil ofte forsøge sig med generelle vendinger som f.eks. ”…4.820 EUR til en modtager i dag…”

Kort og kontant. En bedragerisk e-mail vil typisk være kortfattet og holde sig til pointen; at der skal overføres nogle penge – hurtigt.

Mærkelige formuleringer og fejl. Ofte bærer disse e-mails præg af at have været gennem et oversættelsesprogram som f.eks. Google Translate. Derfor kan der godt opstå unaturlige ordstillinger, underlige formuleringer eller fejl.

Fortsætter korrespondancen. Svarer du på mailen, vil gerningspersonen indgå i en korrespondance med dig og typisk følge op med oplysninger om de kontooplysninger, der ønskes overført penge til.

Er du i tvivl om din virksomhed er sikret mod CEO-fraud er du velkommen til at kontakte os for en nærmere dialog, du kan også læse en tidligere artikel vi har udgivet ”Er din virksomhed sikret imod CEO-Fraud?”, som stadig er aktuel.